Wednesday, April 6, 2011

Daging Bakar Cicah Air Asam


Daging Bakar Cicah Air Asam

Bahan untuk Daging:
1 kg daging lembu
50 gm bawang besar - dikisar halus
20 gm bawang putih - dikisar halus
10 gm serbuk kari
10 gm halia - dikisar halus
Garam - secukup rasa
Serbuk perasa - secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia.
2. Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam  dan serbuk perasa secukup rasa
3. Perapkan daging selama 2 jam
4. Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak
5. Setelah masak, boleh dipotong nipis mengikut kesukanaan masing-masing

 
Bahan untuk Air Asam Jawa :
Air asam jawa
1 biji bawang besar - dipotong kecil
2 biji lada merah - dipotong kecil
2 biji lada hijau - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong kecil
10 biji cili padi - dipotong kecil
10 gm belacan - dibakar / digoreng
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Limau nipis
Cara membuatnya:
1. Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa.
2. Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
3. Semua bahan digaul rata
4. Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi.
Sesekali apa kata kita ubah selera kepada menu yang ringkas dan berkhasiat, selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment