Wednesday, April 6, 2011

Ikan Kembung Bakar Cicah Air Asam


Ikan Kembung Bakar Cicah Air Asam

Bahan untuk Ikan :
3 ekor ikan kembung
Garam
Serbuk kunyit
Daun pisang

Cara membuatnya:
1. Ikan dibersihkan, lumurkan garam dan serbuk kunyit
2. Bungkus dengan daun pisang dan dibakar hingga masak

Bahan untuk Air Asam:
Air asam jawa
1 biji bawang besar - dipotong kecil
2 biji lada merah - dipotong kecil
2 biji lada hijau - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong kecil
10 biji cili padi - dipotong kecil
10 gm belacan - dibakar / digoreng
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Limau nipis

Cara membuatnya:
1. Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa.
2. Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
3. Semua bahan digaul rata
4. Setelah itu, bolehlah dihidangkan bersama ikan kembung bakar tadi

Sesuai untuk mereka yang sedang berdiet, selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment