Tuesday, April 5, 2011

Sup Tulang


Sup Tulang

Bahan A:
1/2 kg tulang - dipotong sederhana kecil
2 inci kulit kayu manis
10 gm bunga cengkih
10 gm bunga lawang
10 gm buah pelaga
2 biji bawang besar - dihiris kecil
2 inci halia - dihiris kecil
2 liter air

Bahan B:
Daun sup - dipotong kecil
Daun bawang - dipotong kecil
Bawang goreng
Serbuk perasa - secukup rasa
Serbuk lada hitam - secukup rasa
Garam - secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Potong tulang sederhana kecil dan cuci bersih.
2. Rebuskan tulang bersama-sama semua bahan A diatas.
3. Masak sehingga daging empuk.
4. Tambahkan serbuk perasa, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng keatasnya.
6. Sedia untuk dihidangkan.

Sedap dimakan semasa panas, jom cuba...

No comments:

Post a Comment