Tuesday, April 5, 2011

Sup Ekor


Sup Ekor

Bahan:
1/2 kg ekor lembu - dipotong sederhana kecil
2 sudu rempah sup
5 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
2 sm halia - dihiris
5 biji cili api - dihiris
2 liter air
1 biji limau nipis
Garam - secukup rasa
Daun sup - dipotong kecil
Daun bawang - dipotong kecil
Bawang goreng

Cara membuatanya:
1. Didihkan air bersama semua bahan yang dihiris dan rempah sup.
2. Masukkan ekor lembu dan biar sehingga ekor lembu empuk.
3. Masukkan garam secukup rasa
4. Perahkan air limau nipis sebelum diangkat
5. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
6. Sedia untuk dihidang

Selamat mencuba, sedap dimakan semasa panas...

No comments:

Post a Comment