Wednesday, March 16, 2011

Ayam Masak Kicap


Ayam Masak Kicap

Bahan A:
1 ekor ayam - dipotong sederhana besar
2 biji tomato - dipotong 4
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Bahan B:
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 biji lada merah - dihiris
2 biji lada hijau - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sentimeter halia - dihiris

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Goreng semua ayam sederhana masak.
2. Tumiskan Bahan B yang dihiris hingga bau wangi.
3. Masukkan air, kicap pekat dan sos tomato. Biarkan hingga mendidih.
4. Apabila mendidih, masukkan ayam, tomato, garam dan gula secukup rasa.

Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment