Wednesday, March 16, 2011
Ayam Masak Kicap
Ayam Masak Kicap
Bahan A:
1 ekor ayam - dipotong sederhana besar
2 biji tomato - dipotong 4
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan B:
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 biji lada merah - dihiris
2 biji lada hijau - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sentimeter halia - dihiris
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Goreng semua ayam sederhana masak.
2. Tumiskan Bahan B yang dihiris hingga bau wangi.
3. Masukkan air, kicap pekat dan sos tomato. Biarkan hingga mendidih.
4. Apabila mendidih, masukkan ayam, tomato, garam dan gula secukup rasa.
Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment