Friday, March 11, 2011
Udang Bakar Berkeju
Udang Bakar Berkeju
Bahan:
1 kg udang bersaiz besar yang segar - bersihkan dan potong separuh
Bahan sos keju:
150 gm mentega
30 gm bawang putih - dicincang
30 gm bawang merah - dicincang
50 gm tepung gandum
1/2 liter susu segar
1/2 tin susu sejat
30 gm sebuk perasa
15 gm garam
20 gm keju Parmesan
Cara membuatnya:
1. Panaskan mentega didalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan
2. Masukkan tepung gandum bersama susu segar dan susu sejat. Kacau hingga menjadi sos yang lembut.
3. Tambah serbuk perasa dan garam
4. Masukkan keju Parmesan
5. Curah sos keju keatas udang dan bakar didalam ketuhar selama 12 minit sehingga udang menjadi kekuningan dan masak
Sedap dimakan ketika masih panas, apa kata hari minggu ini kita cuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment