Thursday, March 17, 2011
Bingka Ubi Kayu
Bingka Ubi Kayu
Bahan:
2 kg ubi kayu - dikupas, diparut & disejat
300 gm gula pasir
1 sudu teh garam
Pewarna kuning - jika suka
2 biji telur - dipukul
500 ml santan kelapa - (dari 1 biji kelapa)
Sedikit minyak masak
Cara membuatnya:
1. Masukkan ubi kayu yang telah diparut kedalam mangkuk
2. Kemudian masukkan gula pasir, garam, pewarna kuning (jika suka) dan telur. Gaul hingga sebati.
3. Masukkan santan dan kacau rata. Pastikan adunan tidak berketul-ketul
4. Sapukan sedikit minyak masak pada loyang bakar. Tuang adunan kedalamnya.
5. Bakar pada suhu 300 darjah celcius selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Selamat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment