Tuesday, March 15, 2011

Nasi Goreng Kailan Ikan Masin


Nasi Goreng Kailan Ikan Masin

Bahan A:
4 cawan nasi putih
1 keping ikan tenggiri masin - digoreng dan dipotong kecil
300 gm kailan - dipotong kecil
1 sudu makan sos ikan (sos nampla)
1 pokok daun bawang - dipotong kecil
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
Sedikit belacan
Sedikit ikan bilis
( Semua bahan B ditumbuk kasar )

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua Bahan B hingga naik bau.
2. Masukkan nasi, kailan dan sos ikan. Kemudian gaul rata
3. Taburkan ikan tenggiri masin dan garam secukup rasa.

Taburkan daun bawang diatasnya dan sedia untuk dihidang...

No comments:

Post a Comment