Friday, March 18, 2011
Kuih Abuk - Abuk
Kuih Abuk - Abuk
Bahan:
300 gm sagu biji
1 cawan gula melaka @ gula merah - dipotong kecil
1/2 biji kelapa parut - putih sahaja
Secubit garam
Daun pisang - dipotong persegi dan dilayukan
Cara membuatnya:
1. Cuci sagu biji dengan air dan toskan
2. Masukkan sagu, kelapa parut dan garam kedalam mangkuk. Gaul hingga rata
3. Bentukkan daun pisang seperti bekas kacang putih (tiga segi).
4. Masukkan sagu kedalam bekas daun pisang berselang seli dengan sedikit gula melaka sehingga penuh.
(Jika tidak mahu terlalu manis, letakkan gula melaka hanya ditengah sahaja)
5. Lipatkan / tutupkan bekas daun pisang dan letakkan dalam kukusan.
6. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Selamat mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment