Tuesday, March 15, 2011

Nasi Goreng Cina


Nasi Goreng Cina

Bahan A:
2 cawan nasi
2 biji telur
100 gm udang - dibuang kepala dan kulit
1 pokok daun bawang - dipotong pendek
100 gm kubis - dipotong kecil
100 gm kacang panjang - dipotong pendek
100 gm lobak merah - dipotong dadu
2 biji cili merah - dipotong
Garam - secukup rasa
2 sudu minyak masak

Bahan B:
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan lada hitam hingga naik bau wangi.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Apabila telur sudah separuh masak, kacau supaya hancur sedikit.
4. Masukkan kubis, kacang panjang, lobak merah, cili merah dan udang. Kemudian kacau rata.
5. Masukkan nasi, garam secukup rasa dan kacau rata.

Taburkan sedikit daun bawang dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment